Woensdag 24 augustus 2022 - Forumregels

24 augustus 2022: richtlijnen en regels zijn samengevoegd, aanpassing van de lay-out van de regels (geen inhoudelijke wijziging)

3 april 2020: Aanpassing forumrichtlijnen inzake spots in ontwikkelingentopics (zie regel 11)
24 februari 2017: We hebben helaas gedwongen afscheid moeten nemen van Jake (sfj).
6 juli 2016: Bart84 als moderator toegevoegd.
7 maart 2016: (Her)aanpassing forumregels n.a.v. poll over gebruik digitale media.
2 februari 2016: Aanpassing forumregels m.b.t. gebruik digitale media. Zie punt 10.

Regels:

1. Somda gaat over treinen. Bussen, metro's, RandstadRail en dergelijke zijn dus niet toegestaan.

2. Van militaire, nucleaire of koninklijke treinen is alleen spot informatie toegestaan, dus geen dienstregelingen, routes, etc.

3. Plaats geen verslagen en/of afbeeldingen van eventuele cabineritten, de betreffende machinist riskeert namelijk zijn of haar baan.

4. Organisaties en materieel worden op Somda met hun officiële naam betiteld, dus geen bijnamen.

5. Het beheer reageert uitsluitend op berichten via de e-mail of het feedback formulier. Dus niet telefonisch, per SMS of via de social media.

6. Ben je van mening dat het beheer ten onrechte in je bericht heeft ingegrepen, wend je dan tot het beheer en ga niet in het topic zelf een discussie aan.

7. Als je een bericht ziet wat niet aan de regels voldoet, druk dan op de knop Meld Bericht en reageer niet in het topic. Het bericht en je toelichting zullen dan doorgestuurd worden aan de moderators.

8. Toon respect voor elkaar.

9. Vraag niet naar dienstregelingen of treinnummers, ook niet in prive-berichten naar gebruikers. Als de informatie er is wordt deze zeker aan je beschikbaar gesteld.

10. Vermeldenswaardige dingen kunnen gemeld worden in de Opvallende Dingen-topics. Vermeld altijd het materieelnummer of -type, de spotlocatie en het tijdstip of treinnummer ("zojuist", "op het moment van schrijven", etc. zijn geen tijdstippen). Weet je het treinnummer niet, vermeld dan de richting. Meld altijd alleen wat jij of een bekende zelf gezien hebt. Informatie van digitale bronnen als NS Treinradar, ovtijden.com, ovradar.nl, webcams en vergelijkbare media mogen alleen gebruikt worden om afwijkende materieeltypen te melden. Afwijkende baklengtes mogen niet vanuit deze digitale bronnen gemeld worden, echter is dit wel toegestaan als dit daadwerkelijk in real life wordt gezien.

11. Voor opvallende zaken (spotmeldingen) gerelateerd aan revisies, schadeherstel etc geldt dat deze ook toegestaan zijn in de ontwikkelingentopics van het desbetreffende materieeltype.

12. Kijk voor je een vraag stelt even of de vraag al gesteld is, bijvoorbeeld met de zoekfunctie.

13. Schrijf je berichten in leesbaar Nederlands en gebruik leestekens.

14. Indien je niet volledig aan de regels en richtlijnen kunt voldoen door bijvoorbeeld dyslexie, word je verzocht dit aan een van de beheerders te mailen.

15. Wil je na het plaatsen iets aanvullen of corrigeren in een bericht, gebruik dan de mogelijkheid om je bericht te bewerken.


Vragen en opmerkingen over de forumregels zijn uiteraard welkom, mail naar het beheer.

Het forum wordt beheerd door:
- Bart (Bart84)
- Frank (Spiketrain)
- Jochem (Sleutelman)
- Martijn (Martijnmet)
- Martin (Taigagaai)